به گزارش مجله پزشکی گلستان، عدنان خسروی، گفت: “شایعترین علت سرطان ریه استعمال دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود توتون است.”
رئیس بخش سرطان بیمارستان مسیح دانشوری افزود: سیگار کشیدن از جمله سیگار ، قلیان ، توتون و تریاک مهمترین عامل بروز سرطان ریه است.
به گفته این متخصص سرطان ، آزبست یا آزبست و آلودگی هوا از دیگر دلایل سرطان ریه است. آزبست یا آزبست در شیشه های فایبرگلاس ، سیمان و سیمان ، لنت ترمز و لوله های آب و فاضلاب یافت می شود و می تواند باعث بیماری های مختلف ریوی از جمله سرطان ریه شود.
وی گفت: “افرادی كه با آزبست تماس می گیرند ، مانند كارگران معدن ، كارخانه های نساجی ، مكان هایی كه از عایق استفاده می شود و كارخانه های کشتی سازی ، در معرض خطر سرطان ریه هستند.”
شیوع سرطان ریه در ایران و جهان
رئیس بخش انکولوژی بیمارستان مسیح دانشوری در مورد شیوع سرطان ریه در جهان گفت: طبق آمار جهانی سرطان ریه یکی از شایع ترین انواع سرطان در مردان و همچنین سومین یا چهارمین سرطان شایع در زنان است.
این متخصص سرطان ، براساس آماری که در ایران موجود است ، خاطرنشان کرد: از نظر شیوع سرطان ریه در مردان ایرانی ، مردان در رده های چهارم یا پنجم و زنان در ششم یا هفتم قرار دارند.
به گفته خسروی ، علائم و نشانه های سرطان ریه در بیمار یا از طریق تنفس یا از نظر سیستمیک بروز می کند ، از جمله سرفه ، بلغم ، خس خس سینه ، تنگی نفس و گرفتگی صدا.
وی از جمله علائم سیستمیک سرطان ریه ، علائمی مانند تب ، کاهش وزن ، درد قفسه سینه ، درد استخوان ، سردرد و مشکل در بلع را ذکر کرد.
تشخیص سرطان ریه
این متخصص انکولوژی در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با اشاره به روشهای مختلف تشخیص سرطان ریه گفت: “برای تشخیص این بیماری روشهای مختلفی استفاده می شود ، مانند اشعه ایکس ساده قفسه سینه ، توموگرافی کامپیوتری ریه ها یا PET-CT.
خسروی افزود: برای تشخیص نهایی بیماری ، نمونه ای از بافت ریه بیمار مورد نیاز است که با برونکوسکوپی یا نمونه گیری تحت کنترل توموگرافی کامپیوتری انجام می شود.
روشهای درمانی
خسروی شیمی درمانی ، پرتودرمانی و جراحی را از جمله درمان های این نوع سرطان عنوان کرد و گفت: “اگر سرطان فقط به ریه یک بیمار محدود شود ، یعنی فقط یک ریه تحت تأثیر قرار گیرد و بتوان آن را به طور کامل جراحی کرد ، معمولاً جراحی توصیه می شود.”
وی گفت: “اگر بیماری هر دو ریه را تحت تأثیر قرار دهد ، معمولاً از شیمی درمانی و پرتودرمانی برای معالجه بیمار استفاده می شود.” با این حال ، اخیراً روشهای جدید ایمنی درمانی معرفی شده است.
انواع سرطان ریه
به گفته خسروی ، دو نوع سرطان ریه وجود دارد. سرطان سلول کوچک (SCLC) و سرطان ریه سلول کوچک (NSCLC) طبقه بندی می شوند. متأسفانه ، پیش آگهی سرطان ریه سلول کوچک معمولاً ضعیف است و میزان بقای بیماران مبتلا به این نوع سرطان در موارد محدود به یک ریه ، حدود دو سال است. در موارد منتشر شده ، این حدود یک سال است.
وی با بیان اینکه 70 درصد سرطان های ریه از نوع سرطان های غیر ریز سلول است ، افزود: در این نوع سرطان ریه ، اگر آسیب ریه محدود شود و بتوان آن را جراحی کرد ، احتمال بهبود کامل حدود 50 درصد است. در موارد ثبت شده بیماری ، با استفاده از روشهای جدید ایمونوتراپی در سالهای اخیر ، امید به زندگی بیماران تقریباً به دو تا سه سال رسیده است.
خسروی با اشاره به اینکه سرطان ریه ارتباط واقعی با وراثت ندارد و به بیماران توصیه نمی شود خانواده را معاینه کنند ، خاطرنشان کرد: در صورت بروز این علائم و نشانه ها افراد بالای 50 سال باید برای پیگیری با یک متخصص ریه مراجعه کنند.