به گزارش مجله ی پزشکی گلستان، امروزه طب سنتی (یا داروی ایرانی یا داروی گیاهی) موضوع بسیاری از اختلافات و تردیدها شده است. فارغ التحصیلان رشته پزشکی دانشگاهی (یا پزشکی نوین) معمولاً دیدگاه خاصی با افرادی که در حوزه ی طب سنتی ادعا می کنند و از رشته های مختلفی می آیند ، تحصیلات مختلفی دارند و ورود افرادی که معمولاً در درمان مداخله می کنند دارند ، و به طور کلی چالش های زیادی را به همراه دارد.
در همین راستا ، نفیسه حسینی یکتا ، دکترای طب سنتی ایران ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش ، رئیس دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و نایب رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران ، به برخی از سوالات مربوط به طب سنتی ایران پاسخ داد.
آیا طب سنتی ایران رویکرد درمانی دارد یا رویکرد آن درمانی مکمل است؟
باید مراقب باشیم که رویکرد طب ایرانی رویکردی پیشگیرانه است که در آن پیشگیری بر درمان غلبه دارد. بیشتر آموزه های منابع دانشکده پزشکی ایران حول اصلاح سبک زندگی است. هنگامی که ما در مورد درمان در طب سنتی صحبت می کنیم ؛ درمان به سه قسمت تقسیم می شود ، قسمت اول اصلاح سبک زندگی ، قسمت دوم استفاده از گیاهان دارویی و قسمت سوم استفاده از روش های دارویی است که در فرهنگ عامه به حجامت ، مری درمانی و موارد مشابه معروف است. بنابراین ، در طب ایرانی ، اصل پیشگیری است و اصول آن پیرامون اصلاح سبک زندگی است. در درمان ، اصل بر اصلاح سبک زندگی استوار است و تا آنجا که اصلاح سبک زندگی می تواند پاسخگو باشد ، از آن استفاده می شود. در مرحله بعدی ، از گیاهان دارویی استفاده می شود و سپس از اقدامات دارویی استفاده می شود. خوب است اشاره کنیم که این ظلم طب ایرانی است که گاهی اوقات طب ایرانی را برابر با حجامت و سایر کمک ها معرفی می کند. روشهای شفابخشی بخش کوچکی از طب ایرانی است و آموزه های پزشکی این دانشکده بسیار گسترده است و روشهای توصیه شده پیشگیری و درمان آنقدر متنوع است که ظلم بزرگی به این مدرسه غنی است که ما می خواهیم طب سنتی ایران را فقط در اقدامات درمانی ببینیم .
مطمئناً ، وقتی ما به طور خاص در مورد درمان صحبت می کنیم ، بسیار مهم است که در مورد چه بیماری هایی صحبت می کنیم؟ این سوال در مورد بیماری حاد گاهی مطرح می شود. به عنوان مثال ، یک فرد مبتلا به آپاندیسیت حاد می خواهد بیماری خود را درمان کند ، قطعاً طب سنتی نمی تواند این بیماری را درمان کند. تحت هیچ شرایطی استفاده از داروهای سنتی ایران برای چنین بیماری توصیه نمی شود. اما گاهی اوقات ما در مورد بیماری هایی صحبت می کنیم که باید به آنها توجه شود. به عنوان مثال ، این بیماری با کمردرد ظاهر می شود. اگر در نگاه اول فرد به طب معمول دسترسی نداشته باشد و طب سنتی را به خوبی بلد نباشد ، ممکن است تصور شود که می توان با روش های طب سنتی به سرعت درمان کرد ، در حالی که ما به عنوان پزشکان می دانیم فردی درد کمر دارد که تازه شروع شده و شدت آن زیاد است و با علائم عصبی همراه است و هشدارهای دیگری نیز دارد. قطعاً نیاز به معاینه ویژه دارد و در گروه کمردرد مزمن قرار نمی گیرد. ما می خواهیم از برخی روش ها بدون در نظر گرفتن دلایل دیگر استفاده کنیم.
بنابراین مهم است که درباره چه بیماری صحبت می کنیم. در مورد بیماری های مزمن مانند دیابت و فشار خون بالا ، تحقیقات نشان داده است که اصلاح سبک زندگی به درمان کمک می کند و گاهی منجر به درمان می شود. در این بیماری ها ، طب سنتی دلیلی برای گفتن دارد. البته گاهی اوقات در مورد دیابت ، با افزایش قند خون نیز روبرو می شویم که خطرات جدی و فوری برای فرد ایجاد می کند. در این راستا ، ما اجازه نمی دهیم که این بیمار وارد روش های درمانی طب سنتی شود و باید از روش هایی استفاده کنیم که به سرعت قند خون را کاهش می دهد. . نتیجه می گیرم کسانی که می توانند طب سنتی ایران را تهیه کنند که دانش پزشکی مدرن دارند و می توانند تعیین کنند کدام روش درمانی برای بیمار م moreثرتر ، بهتر و ارزانتر است و از کدام روش برای بیمار استفاده نمی شود.
این س questionال مطرح می شود که آیا طب سنتی ایران می تواند به درمان سرطان نیز کمک کند؟ آیا می توانیم به یک بیمار سرطانی بگوییم که طب سنتی را کنار بگذارد و فقط از طب سنتی استفاده کند؟ قطعا نه. مطمئناً بیمارى که مبتلا به بیماری بدخیم است و دوران طلائی برای او مهم است باید از روش های درمانی سریعتر و م moreثرتر استفاده کند و به هیچ وجه اجازه نمی دهیم بیمار از انجام آن درمان ها محروم شود. از طرف دیگر ، ما می پرسیم آیا طب سنتی ایران در مورد بیمار مبتلا به بدخیمی حرفی برای گفتن دارد؟ پاسخ این سوال منفی است. مطمئناً می توان از اصلاح سبک زندگی و استفاده از برخی از روشهای درمانی که برخی از آنها در گیاهان آزمایش شده و مقالات تجربی آنها در مجلات معتبر منتشر شده است ، برای بهبود کیفیت زندگی این افراد استفاده کرد. یعنی فرد مبتلا به بیماری بدخیم و تحت درمان از طب معمول می تواند با اصلاح شیوه زندگی و استفاده از برخی روش های درمانی کیفیت زندگی خود را بهبود بخشد و با استفاده از طب سنتی ایران برخی از عوارض جانبی شیمی درمانی و رادیوتراپی را کاهش دهد.
از نظر وزارت بهداشت ، متخصصان طب سنتی چه کسانی هستند؟
وزارت بهداشت به کسانی که در طب سنتی ایران تخصص دارند و دارای مدرک دکترا در طب سنتی هستند ، می گوید یعنی پزشکان عمومی هستند و پس از شرکت در آزمون دکتری تخصصی وارد این دوره می شوند و در دانشکده های طب سنتی در این کشور تحصیل می کنند. رشته. پس از امتحانات جامع ، آنها یک پروژه تحقیقاتی سنگین را پشت سر می گذارند و مقالات آنها باید در مجلات معتبر منتشر شود. آنها در این رشته فارغ التحصیل می شوند. وزارت بهداشت این افراد را دکترای طب سنتی ایران می داند و این موارد در آیین نامه از جمله آئین نامه فعالان در زمینه طب سنتی و فروش گیاهان دارویی مشخص شده است که دامنه آن مشخص شده است. گروه دیگر پزشکان آموزش دیده این است که پزشکان عمومی می توانند دوره مورد تأیید وزارت بهداشت را بگذرانند و معاون درمان این دوره را می پذیرد و این افراد در زمینه محدود کردن فعالیت های آیین نامه فعالیت می کنند. طبیعتاً افراد دارای دکترای دامنه فعالیت گسترده تری دارند. در زمینه نظارت بر آنها ، باید بگویم متخصصان طب سنتی ایران پزشكانی هستند كه دارای شماره سیستم پزشکی هستند و از سازمان نظام پزشکی مجوز مطب دریافت می كنند. هر کجا که با تخلفات پزشکان در زمینه های دیگر سرو کار دارد ، با متخصصان طب ایرانی نیز سر و کار دارد.
با این وجود بسیاری از فعالان این رشته هیچ مدرک دانشگاهی و تحصیلات مرتبط ندارند.
در مورد افرادی که هیچ مدرکی در این زمینه ندارند و تحصیلات پزشکی ندارند و فعالیت هایی را ارائه می دهند ، آیین نامه می گوید که تهیه آئین نامه در مورد ارزیابی این افراد ضروری است ، که در طب ایرانی انجام می شود دفتر وزارت بهداشت. این افراد باید توسط دانشگاه های علوم پزشکی معاینه شوند و در صورت تأیید ، باید در مراکز بهداشتی طب سنتی زیر نظر پزشکان کار کنند. هر فعالیتی خارج از این چارچوب غیرقانونی است و باید توسط دستیار درمان کنترل شود.
لازم است تأکید کنم که اکنون ، به دلیل تقاضای مردم برای خدمات طب سنتی ، شاهد جریان های متقلبانه ای هستیم که ادعا می کنند نام طب سنتی یا طب اسلامی و مواردی از این دست ادعاهای عجیبی دارند. حتی بعضی اوقات حتی رسانه ملی در این زمینه دقیق نیست و اطلاعاتی از طریق این سخنران در اختیار مردم قرار می گیرد که مورد تأیید جامعه علمی و دانشگاهی طب ایرانی نیست. این منطقه باید به طور جدی ساماندهی شود. یکی از مراحل تدوین دستورالعمل های اجرایی است تا بتوان این افراد را جدی ارزیابی کرد و حدود ادعاها را تعیین کرد. وظیفه مهم دیگر نظارت دقیق معاون درمان است تا افراد نتوانند با سوusing استفاده از ناامیدی مردم سلامتی خود را به خطر بیندازند. نکته دیگر بررسی جدی قوانین و مجازات ها است. اکنون ، حتی هنگام تشکیل پرونده ، به دلیل ناکارآمدی مجازات های مداخلات پزشکی ، این افراد حتی پس از محکومیت به این فعالیت بازمی گردند. نکته مهم دیگر نظارت بر آموزش است. زیرا ما مراکز آموزشی داریم که دوره هایی را با مشارکت برخی دانشگاه ها برگزار می کنند و متقاضیان را با ادعای اعطای مدرک معتبر آموزشی فریب می دهند. برای ساماندهی این زمینه نیاز به نگاه جدی به این رشته است و دفتر طب ایرانی آماده کمک به ساماندهی این رشته است.
چه مطالعات و تحقیقات دانشگاهی در زمینه طب سنتی انجام شده است؟
فارغ التحصیلان دکترای پزشکی سنتی ایران برای فارغ التحصیلی نیاز به گذراندن یک آزمایش بالینی دارند. این پروژه همچنین زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی محل تحصیل آنها است و مورد تأیید معاونت پژوهشی قرار می گیرد. محصول این پایان نامه ها مقالاتی است که یکی از شرایط فارغ التحصیلی این متخصصان است. مقالاتی که تا تاریخ 5 اکتبر 2010 در پایگاه داده تحقیقات اسکوپوس قرار گرفته اند بالغ بر 2315 مقاله است که 75٪ آنها مقاله اصلی ، 17٪ مقاله مروری و کمتر از 10٪ مقالات دیگر بودند. بیشتر این مقالات از نوع تحقیقاتی و محصول کار بالینی و حوزه درمان های طب سنتی و مکمل هستند. به عنوان یک قاعده ، تمام معیارهای حاکم بر کارهای پژوهشی مورد تأیید معاونت تحقیقات دانشکده علوم پزشکی بر روی این مقالات اجرا شده است. می خواهم اضافه کنم که در مقاله ای مربوط به دوره 2010 تا 2020 ، ایران پس از چین ، هند ، برزیل و ایالات متحده در تولید علم در زمینه طب سنتی و گیاهان دارویی ، که مصادف با تأسیس دانشکده های طب سنتی در ایران. است.
تمام آزمایشات بالینی انجام شده در دانشکده های طب سنتی با همکاری سایر گروه های پزشکی خاص انجام شده است. به عنوان مثال ، اگر در مورد علائم گوارشی تحقیق کرده ایم ، باید یک متخصص گوارش در آن تحقیق حضور داشته باشد. هر استادی که درگیر این پروژه ها باشد ، معیارهای سختگیرانه ای را که برای تأیید وجود دارد ، مشاهده کرده است. من از جامعه همکاران متخصص در زمینه های دیگر می خواهم که با چشمانی باز و روشن به دستاوردهای تحقیقات انجام شده در داخل و خارج از کشور نگاه کنند و از همه ظرفیت دانشکده های پزشکی برای بیماران بهره مند شوند. یک نگاه متعصبانه نباید بیمار را از روش موثر در درمان بیماری خود محروم کند. چشم انداز ارائه شده من یک چشم انداز جهانی و استراتژی سازمان بهداشت جهانی است که کشورهای عضو آن را ملزم به ادغام خدمات طب سنتی و مکمل در سیستم بهداشت می کند. این در کشور ما گام به گام و با قدم های علمی قوی اتفاق می افتد.
ما ادغام خدمات طب سنتی را در شبکه در سطح یک سرویس از 3 اکتبر 1999 با حضور وزیر بهداشت در شهرستان اردکان به عنوان پایلوت آغاز کردیم. ما به خوبی و جدی پیش می رویم. ما امیدواریم که بتوانیم از این ادغام در سطوح مختلف استفاده کنیم. ما معتقدیم که اگر از همه ظرفیت های موجود دانشکده های پزشکی در کنار یکدیگر در زمینه های مختلف تخصصی استفاده کنیم ، می توانیم سیستم بهداشت را تا حد ممکن قدرتمند کرده و بهترین خدمات را به بهداشت عمومی ارائه دهیم.