طبق اخبار جمع آوری شده توسط مجله ی پزشکی گلستان، بیش از 8 ماه است که ویروس کرونا به یک میزبان ثابت در کشور ما تبدیل شده است. مهمان ناخوانده ای که همه معادلات و سیستم های عادی زندگی را بر هم زده و حتی دنیا را به وضعیت جدید و دشواری تبدیل کرده است. طی دو ماه گذشته ، شیوع ویروس و قربانیان آن به طرز چشمگیری افزایش یافته است و اکنون میزان بروز و مرگ و میر کرونا دیگر قابل مقایسه با ماه ها و هفته های اول شیوع آن در کشور نیست.
تعداد فزاینده بیماران کرونا در مقایسه با ماههای گذشته تعداد بستری در بیمارستان را چند برابر کرده و در نتیجه ، ظرفیت بیمارستانها کاهش یافته است. با شیوع پیام رسان های دوم و سوم کرونا و ظهور جهش های جدید در ویروس کرونا ، مقامات مختلف نظام سلامت کشور از پایان ظرفیت پذیرش بیماران و نبود ظرفیت بستری در بیمارستان ها خبر دادند.
عضو ستاد ملی ضد کرونا: در بیمارستان ها جای خالی وجود ندارد.
در 22 اکتبر بود که مسعود مردانی ، عضو ستاد ملی ضد کرونا ، از اینكه برخی بیمارستان ها ، به خصوص بیمارستان های خصوصی ، بیماران مبتلا به ویروس کرونا را در طی همه گیری کرونا پذیرش نمی كنند ، متاسف شد.
وی افزود: برای بیماری که می خواهد در بیمارستان بستری شود ، از 7 تا 8 بیمارستان تماس می گیرم و اگرچه مقدار زیادی دریافت می کنند ، اما می گویند جای خالی نداریم.
یکی از اعضای ستاد ملی ضد کرونا افزود: هیچ جای خالی برای بستری شدن بیماران کرونا در بیمارستان ها وجود ندارد ، من نمی دانم چرا. بیمارستان ها پر از بیمار است ، اکنون که دارو در دسترس نیست و بگذارید چند مبحث بعدی را کنار بگذاریم ، ما واقعاً روزی در این اپیدمی نداشتیم که همه بیمارستان ها پر باشد. و ظرفیت آن را به بیماران کرونا اختصاص دهید.
معاون وزیر بهداشت: ظرفیت بیمارستان ها تکمیل شده است
در تاریخ هفتم مهر ماه ، ایرج حریرچی ، معاون وزیر بهداشت ، با اشاره به کمبود تخت در مراکز درمانی از جمله بیمارستان های امام حسین (ع) ، دکتر شریعتی و امام خمینی (س) گفت: ظرفیت این مراکز درمانی و بسیاری از مراکز دیگر درمانهای دیگر برای بیماران Covid 19 تکمیل شده است و از ظرفیت بخشهای دیگر برای بیماران کرونا در این مراکز استفاده شده است. ما باید بدانیم که این بیمارستانها قبلاً بیش از 80٪ اشغال تخت را تجربه کرده اند و هر بیمار کرونا برای بستری از بخش دیگری مرخص نمی شود.
ظرفیت ارائه خدمات به بیماران کرونا در حال گسترش است
یازدهم اکتبر ، جلیل کوهپایه زاده ، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران ، در پیوند ویدیویی با برنامه گفتگوی ویژه خبری دو سیما گفت: “ظرفیت ما برای ارائه خدمات به بیماران غیر کرونا و کرونا تقریباً کامل است. ”
وی افزود: با توجه به اینکه در 10 روز گذشته بیش از 4 هزار مراجعه به بیمارستان ها و همچنین بیش از 10 هزار مراجعه به مراکز جامع سلامت 16 ساعته داشته ایم ، نسبت به روزهای گذشته تعداد بستری ها افزایش یافته و باید مقدمات آن فراهم شود برای روزهای آینده ” بیشتر کار کنید و همچنین اقدامات بهداشتی را در اولویت قرار دهید.
با توجه به چند برابر شدن تعداد بیماران مبتلا به کرونا و تعداد مراجعه کنندگان به بیمارستان ها ، اظهارات مقامات بهداشتی و حتی بازدیدهای میدانی از بیمارستان ها ، کمبود تخت بیمارستان برای پذیرش بیماران را می توان با شمارش انگشت شست تشخیص داد.
دلیل عدم راه اندازی بیمارستان های سیار توسط وزارت بهداشت چیست؟
با این وجود ، علیرغم اعلام بسیاری از روسای بیمارستان های استان های مختلف طی دو ماه گذشته و اعضای ستاد ملی کرونا ، به ویژه در تهران ، برای تکمیل ظرفیت بیمارستان ها ، نادر توکلی ، معاون رئیس ستاد ملی کرونا در تهران ، از پذیرش بیمار در بیمارستان خودداری كرد و وی این ادعا را رد كرد. با این حال ، مشاهدات میدانی نشان می دهد که بیماران در برخی از بیمارستانها بستری شده اند یا بیماران مدت زیادی منتظر پذیرش در بیمارستان های دولتی هستند.
با این حال ، در ماه های اولیه کرونا ، و با شیوع اولین موج ویروس ، بیمارستان های بسیج و صحرایی ، بسیج و سایر موسسات جمعیت هلال احمر راه اندازی شدند. با این حال ، پس از کاهش تعداد بیماران و قربانیان کرونا ، این مراکز در بهار سال 1999 تعطیل و یا به حالت تعلیق درآمدند.
با کمال تعجب ، در حال حاضر ، با وجود تعدد بیماران کرونا نسبت به مارس 1998 و آوریل 1999 ، و همچنین علیرغم اعلام مقامات بهداشتی در مورد کاهش ظرفیت بیمارستان ها یا کمبود ظرفیت ، خانه های نقاهت معلق بازگشایی نشده اند.
مقامات ادارات دیگر می گویند بازگشایی خانه های نقاهت یا بیمارستان های سیار برای افزایش ظرفیت پذیرش بیماران کرونا منوط به نیاز وزارت بهداشت است ، اما تاکنون این وزارتخانه درخواست بازگشایی این مراکز و تأمین مراکز دیگر را نکرده است. خدمات به بیماران
هلال احمر: ما آماده راه اندازی معابر معلق هستیم
در همین راستا ، محمد نصیری سخنگوی جمعیت هلال احمر پیش از این در مورد بازگشایی نقاهت هلال احمر در موج جدید شیوع کرونا به مجله پزشکی گلستان گفته بود: بازگشایی مراکز هلال احمر یا مراکز درمانی فقط به درخواست بستگی دارد وزارت بهداشت و نیاز. این موسسه است و اگر وزارت بهداشت به مراکز درمانی یا نقاهت بیشتری احتیاج دارد ، باید این موضوع را به ما یا سایر دستگاهها از جمله بسیج اطلاع دهد.
وی افزود: در حال حاضر هیچ درخواستی برای بازگشایی خانه های نقاهت از این وزارتخانه دریافت نکرده ایم اما در صورت نیاز نیاز به آمادگی کامل برای راه اندازی آنها داریم.
سخنگوی جمعیت هلال احمر گفت: این استراحتگاه ها برای بیمارانی است که از دوره ارتباط کرونا بهبود یافته و به دلیل احتمال انتشار ویروس در این روزها در دوره نقاهت بستری می شوند. در مارس 1998 ، همزمان با شیوع موج اول کرونا ، هلال احمر خانه های نقاهت خود را با مجموع 2400 تخت در استان های اصفهان ، گلستان ، مازندران و تهران راه اندازی کرده بود.
شاهین محمد صادقی ، مسئول بسیج جامعه پزشکی ، در مصاحبه با مجله پزشکی گلستان در مورد نقاهت این سازمان گفت: “همزمان با شیوع موج اول ویروس کرونا ، بیش از 70 بهبودی رسمی در اوایل سال ایجاد کردیم. ماهها به دلیل کاهش تعداد بیماران. ” ، این مراکز به حالت تعلیق درآمدند.
وی افزود: در حال حاضر خانه های نقاهت ما آماده شروع مجدد کار هستند و در صورت اعلام نیاز وزارت بهداشت برای بازگشایی مجدد آنها دوباره بازگشایی می شوند اما تاکنون درخواستی از این وزارتخانه برای افتتاح خانه های نقاهت دریافت نکرده ایم.
چه موقع زمان تصمیم گیری برای کاهش قربانیان کرونا است؟
طبق مشاهدات میدانی مجله پزشکی گلستان ، برخی از بیمارستانهای تهران به دلیل ظرفیت کامل تخت های بیمارستانی قادر به پذیرش بیمار نیستند و بیماران مجبورند در صف منتظر بمانند یا مجبورند با هزینه های بسیار زیاد به بیمارستانهای خصوصی مراجعه کنند.
با این وجود ، همانند ماه های اولیه شیوع کرونا ، امکان راه اندازی بیمارستان های سیار و افزایش ظرفیت پذیرش بیمار وجود دارد ، اما متأسفانه وزارت بهداشت از این ظرفیت استفاده نمی کند.
اگر روند فعلی ادامه یابد و بیماران کرونا افزایش یابد ، قطعاً با کاهش بیشتر ظرفیت بیمارستان ها و بیماران جدی که نیاز به بستری دارند روبرو خواهیم شد. عواقب استفاده نکردن از این ظرفیت قطعاً به قیمت از دست دادن جان مردم تمام خواهد شد. عواقبی که مسئولان وزارت بهداشت باید پاسخگو باشند.