جلال الدین میرزای رزاز، در رابطه با تغذیه برای کودکان 6 تا 12 ساله تأکید کرد که رشد در کودکان 6 تا 12 ساله کند اما ثابت است و در سالهای اخیر دبستان همزمان با شروع جهش رشد به خصوص برای دختران است. این در حالی است که هر ساله به طور متوسط از 3 تا 3.5 کیلوگرم به وزن کودک و 6 سانتی متر به قد کودک اضافه می شود که متناسب با سرعت رشد ، مصرف غذا را افزایش می دهد. بنابراین تأمین انرژی مورد نیاز بسیار ضروری است.
وی افزود: میزان انرژی مورد نیاز دانش آموزان به دلیل تفاوت در اندازه بدن ، تحرک و سرعت رشد متفاوت است و هرچه کودک دارای تحرک و فعالیت بدنی بیشتری باشد ، به انرژی بیشتری نیز نیاز دارد.
رئیس انجمن تغذیه ایران ادامه داد: به منظور تأمین انرژی کودکان سنین مدرسه ، توصیه می شود تا حد امکان از گروه های مختلف غذایی ، از جمله نان و غلات (به عنوان مثال نان ، برنج و غیره) ، گوشت و مواد جایگزین (گوشت ، تخم مرغ و …) ، محصولات لبنی کم چربی ، میوه ها و سبزیجات به مقدار کافی و متنوع برای قرار گرفتن در رژیم روزانه کودکان.
رزاز گفت: مصرف شیر و لبنیات در این سن به ویژه برای رشد و استحکام دندان ها و استخوان ها مهم است. افزودن عسل به شیر می تواند دانش آموز را برای خوردن شیر ترغیب کند یا در غذاهایی مانند فرنی و شیر برنج شیر به کودک بدهد.
وی گفت: “كودكان در این سن معمولاً نمی خواهند همراه وعده های غذایی خود سبزیجات تازه بخورند.” “والدین بهتر است سبزیجات خام مانند هویج ، گوجه فرنگی ، کاهو ، گل کلم و سبزیجات آب پز مانند چغندر آب پز مصرف کنند.” نخود و کدو سبز را به عنوان میان وعده به بچه ها بدهید یا از آنها به صورت آماده استفاده کنید.
رئیس انستیتوی تحقیقات تغذیه و غذا در کشور همچنین گفت: سو تغذیه عواقب جبران ناپذیری برای کودک دارد. محققان معتقدند علاوه بر ژنتیک ، تغذیه نامناسب نیز بر کوتاهی قد در کودکان تأثیر می گذارد. رشد کم به دلیل کمبود روی یکی از مهمترین مشکلات تغذیه ای در کشور ما است. کمبود شدید تا متوسط ویتامین A ، آهن ، کلسیم و ید نیز به رشد کوتاه مدت کمک می کند. بنابراین ، نظارت بر رشد کودکان بسیار مهم است.
رزاز افزود: “تحقیقات نشان داده است كه خوب غذا خوردن در توانایی یادگیری كودكان موثر است و حذف صبحانه می تواند تأثیر منفی در یادگیری كودك داشته باشد و باعث ایجاد تمركز شود.” علاوه بر این ، کنار گذاشتن صبحانه ، در صورت تداوم و تبدیل شدن به یک عادت ، باعث کمبود مواد مغذی روزانه می شود که در سایر وعده های غذایی دوباره پر نمی شوند و در نتیجه کمبود انرژی ، ویتامین ها و مواد معدنی ایجاد می شود. بنابراین ، کودکان در این سن باید روزانه سه وعده اصلی بخورند و از وعده های غذایی صرف نظر نکنند.
وی گفت: “برای تأثیر بهتر در رشد کودک ، والدین باید به فرزندان خود بیاموزند که صبح زود بیدار شوند ، صبح ورزش کنند و در کنار خانواده صبحانه بخورند.” غذاهایی مانند فرنی ، شیر ، برنج ، حلیم ، عدس ، نان ، پنیر و گردو ، نان ، تخم مرغ و گوجه فرنگی ، نان ، آرد و آب و یک لیوان شیر یک صبحانه مقوی و سالم برای کودکان مدرسه است.
رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه دانش آموزان در سنین مدرسه باید غذای بیشتری بخورند و باید وعده های اصلی غذایی ، میان وعده ها را بخورند ، افزود: ارزش غذایی میان وعده ها باید در نظر گرفته شود. مواد با ارزشی از یک یا چند گروه اصلی غذایی بدست می آیند. انجیر خشک ، بادام ، گردو ، برگ زردآلو و انواع کوکو و کتلت خانگی ، نان ، تخم مرغ و گوجه فرنگی ، ساندویچ مرغ و سبزیجات را می توانید به عنوان میان وعده برای کودکان بخورید.
رزاز افزود: خوردن تنقلاتی مانند گوشت پفک ، چیپس ، به خصوص قبل از غذا به دلیل سیری کاذب ، کودکان را از خوردن غذاهای اساسی که قرار است مواد مغذی مورد نیاز برای رشد کودک را تأمین کنند ، جلوگیری می کند. از طرف دیگر ، نمک آن کودک را به خوردن غذاهای شور یاد می دهد. مصرف زیاد نوشابه همراه با غذا علاوه بر سیری کاذب ، در جذب مواد مغذی مانند کلسیم نیز اختلال ایجاد می کند. بنابراین بهتر است دسترسی به میان وعده برای کودکان محدود شود.
وی فعالیت بدنی در دوران کودکی را ذکر کرد و گفت: “از نظر تعامل اجتماعی ، رشد و حفظ تعادل انرژی برای کودکان بسیار مهم است.” فعالیت بدنی به کنترل وزن کودک کمک می کند. همچنین ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 یا بیماری های قلبی عروقی در بزرگسالی را کاهش دهد.
رئیس انستیتوی تحقیقات تغذیه و غذا در کشور گفت: فعالیت بدنی در دوران کودکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا می تواند باعث افزایش توده استخوانی شود که در دراز مدت بر سلامت استخوان تأثیر می گذارد.
رزاز گفت: کودکان و نوجوانان تشویق می شوند که هر روز حداقل 60 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط و حداقل دو بار در هفته مانند دویدن ، دوچرخه سواری و شنا داشته باشند که باعث بهبود سلامت استخوان ، قدرت عضلات و انعطاف پذیری آنها می شود.